Zapečené brambory se zeleným hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Hrášek mražený
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 g Šunka uzená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 476 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 202 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 55.8 mg
  • Draslík 823.4 mg
  • Vláknina 14101.8 mg
  • Vitamín A 14101.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzenou šunku, anebo maso nakrájíme na kostky, položíme do misky, přidáme zelený hrášek mražený, ale může byt také sterilizovaný, podle vlastní chuti můžeme osolit, opepřit, promícháme, přisypeme nakrájenou petrželovou nať, znovu promícháme a zatím necháme stranou.

  • 2

    Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, dáme je do jiné misky, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný na plátky nakrájený česnek a cibuli. Pekáč důkladně vymažeme máslem a půlku připravené bramborové směsi naskládáme na dno pekáče. Na brambory rozprostřeme připravenou směs z uzeného masa a zase všechno přikryjeme bramborami. Na závěr na brambory vylijeme smetanu a pekáč vložíme do předem nahřáté trouby, kde je zapékáme přibližně 30-40 minut. Pečeme do změknutí brambor.

  • 3

    Zapečené a měkké brambory vytáhneme z trouby, přiklopíme na 10 minut, a potom krájíme úhledné porce, pokládáme je na mělké talíře a podáváme.

Komentáře k receptu