Šumavské zamotance - rajnštrycle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 82 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 1 kg Brambory
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 296 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 282.8 mg
  • Draslík 1110.3 mg
  • Vláknina 14900 mg
  • Vitamín A 14900 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 502.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme v 1.5 litru vody doměkka. Uvařené oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, mouku a těsto dobře promísíme. Přendáme na pomoučený vále a těsto důkladně vypracujeme, nesmí se lepit, podle potřeby můžeme přidat mouku.

  • 2

    Těsto rozválíme na sílu přibližně 6-7 mm a nakrájíme je na čtverečky 6 x 6 cm. Každý čtvereček úhlopříčně uprostřed rozřízneme jen 2 cm. Z každé protilehlé strany jeden roh čtverečku prostrčíme do rozříznutého otvoru. Takto upravené zamotance položíme do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut.

  • 3

    Mezitím v misce rozkvedláme vejce s mlékem a solí. Upečené motance přelijeme rozpuštěným máslem, rozkvedlanými vejci a znovu pečeme asi 5-7 minut na 220°C. Při dopékání musíme dát pozor, aby jsme motance nedopekli natvrdo. Upečené by měly být vláčné.

  • 4

    Podáváme je horké.

Komentáře k receptu