Litevské virtiňaje

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Mouka polohrubá
  • 150 g Slanina vepřová
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Brambory
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 642 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 951 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 242.5 mg
  • Draslík 819.8 mg
  • Vláknina 13092 mg
  • Vitamín A 13092 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve nadrobno nasekáme 1 menší cibuli, utřeme ji a smícháme se 2 žloutky. Dále nadrobno nakrájíme slaninu, na pánvi ji necháme rozpustit a na ní osmažíme 2 nakrájené cibule.

  • 2

    Z polohrubé mouky, 2 lžic teplé vody, soli, 1 celého vejce a žloutků s cibulí připravíme těsto, které na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme na placku o síle 1-1,5 mm. Z placky rádélkem vykrájíme čtverce o rozměru 60x60 mm.

  • 3

    Pak si připravíme nádivku. Oloupané syrové brambory velmi jemně nastrouháme, šťávu vymačkáme, smícháme je s osmaženou cibulí, osolíme a opepříme. Nádivku lžičkou naklademe na těstové čtverce, těsto přehneme do tvaru trojúhelníku a okraje silně stiskneme obrácenou vidličkou.

  • 4

    Hotové virtiňaje necháme chvíli oschnout, potom je vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 12-14 minut. Uvařené virtiňaje vyplavou na povrch, z vařící vody je vyndaváme drátěnou naběračkou.

  • 5

    Na talíři je podáváme přelité rozpuštěným sádlem a osolenou zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu