Brambory zapečené se slaninovým bešamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 150 g Anglická slanina
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 150 g Šalotka
  • 500 g Bešamel
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 6 g Sůl
  • 3 g Tuk
  • 150 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 620 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 1458 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 62 mg
  • Draslík 1148.3 mg
  • Vláknina 9382.5 mg
  • Vitamín A 9382.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, rozkrájíme na plátky, anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme slaninu a orestujeme. Přidáme šalotku, zpěníme, zalijeme vývarem, provaříme, přidáme bešamel a vaříme zvolna asi 20 minut.

  • 2

    Pekáček vymažeme tukem, na dno vyskládáme polovinu brambor, zakryjeme polovinou bešamelové směsi, další vrstvou bude zbytek brambor a nakonec zbytek slaninového bešamelu. Pekáček zakryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme asi 50 minut. V polovině pečení sundáme alobal, ke konci pečení směs posypeme strouhaným ementálem a ještě dvě minuty zapečeme, aby se sýr roztavil.

Komentáře k receptu