Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 30 g Hrozinky
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 10 g Zázvor celý
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 150 g Petržel kořen
 - 200 g Brambory sladké (Batáty)
 - 200 g Jogurt bílý
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Kari koření
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 155 g
 - Sodík 657 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1086.1 mg
 - Vláknina 16582.2 mg
 - Vitamín A 16582.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 77.4 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme sladké brambory, česnek, řapíkatý celer a zázvor.
 - 
                                2
Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme. Brambory s celerem pokrájíme na tenké plátky. Omyjeme a osušíme snítku rozmarýnu a otrháme lístky. Hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.
 - 
                                3
V hrnci na bylinkovém másle všechnu zeleninu podusíme, zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a pomalu vaříme asi 6 minut.
 - 
                                4
Mleté kari smícháme s 1/2 lístků rozmarýnu a směs přimícháme do polévky. Pak ještě přimícháme hrozinky, bílý jogurt a necháme přejít varem.
 - 
                                5
Porce polévky ozdobíme rozmarýnem a podáváme.
 - 
                                6
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                8
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                9
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                10
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                11
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.