Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mrkev kořen
 - 50 g Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Mouka polohrubá
 - 1 ks Brambory
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 1 ks Kedlubna
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 2 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 277 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 159 g
 - Sodík 1025 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 84.2 mg
 - Draslík 805.4 mg
 - Vláknina 11550.2 mg
 - Vitamín A 11550.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.
 - 
                                2
Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.
 - 
                                3
Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.
 - 
                                4
Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.