Kudlásková polévka s křemenáči
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 70 g Celer bulvový
 - 70 g Mrkev kořen
 - 70 g Petržel kořen
 - 150 g Křemenáče
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1.4 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 172 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 571 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 73.3 mg
 - Draslík 483.8 mg
 - Vláknina 7309.5 mg
 - Vitamín A 7309.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme všechny potřebé ingredience. Očištěné a omyté křemenáči (kozák osikový) pokrájíme na plátky. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky, oloupanou a omytou mrkev, petržel, kousek celeru a cibuli. Zeleninu kromě cibule nakrájíme na kostičky. Omyjeme nať libečku a pažitku. Pažitku pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme postupně vlažnou vodou, stále mícháme, až dolijeme celkem 1.3 litru. Jíšku povaříme několik minut, přidáme brambory, zeleninu s cibulí, křemenáče, kmín, sůl, libeček a polévku vaříme 20 minut.
 - 
                                3
Připravíme těsto na kudlásky: do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme malé vajíčko (nebo polovinu velkého vejce), lžíci vody, sůl a vymícháme polotuhé těsto, které dáme na pomoučený vál. Vytvoříme z něj tenký váleček o průměru přibližně 2 cm. Nakrájíme spalíčky dlouhé asi 3 cm, které vhodíme do polévky. Přidáme majoránku, kudlásky vaříme asi 2-3 minuty, polévku dosolíme podle chuti, přimícháme pažitku a podáváme.