Celerové plátky se slámou z mrkve a pažitky, omáčka z čeveného vína
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 100 g Mrkev kořen
 - 250 g Mrkev kořen
 - 150 g Pažitka
 - 80 g Petržel kořen
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 2 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Pórek
 - 1 ks Koriandr čerstvý
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Víno červené
 - 0.5 l Vývar zeleninový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 222 g
 - Sodík 897 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 8.3 mg
 - Draslík 1431.2 mg
 - Vláknina 21020 mg
 - Vitamín A 21020 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 75.9 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve očistíme mrkev, petržel a jeden celer a vše pokrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nejemno nasekáme. Hrst celeru odložíme, zbytek vsypeme do pánve na rozpálený olej. Přidáme mrkev a petržel a za stálého míchání restujeme dozlatova. Přisypeme cibuli a znovu restujeme. Zalijeme vývarem, vložíme druhou bulvu celeru, osolíme a zakryté vaříme cca 20-30 minut, až celý celer změkne. Vyjmeme jej a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Z vývaru si odložíme cca jeden hrnek stranou, zbytek dál zahříváme a necháme vypařit až na tuk. Poté přilijeme víno, snížíme teplotu a povaříme na hustou omáčku. Tu rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemné síto.
 - 
                                3
Celerovou bulvu okrájíme na čtvercový tvar, ten rozkrojíme na 8 velmi tenkých plátků a 4 o tloušťce cca 5 mm.
 - 
                                4
Odložené kosičky celeru krátce osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme cibulku a najemno nasekaný česnek a necháme zesklovatět. Zalijeme polovinou vývaru, který jsme uchovali a přidáme nadrobno nakrájený ořez, který nám zůstal z celeru. Dobře provaříme a propasírujeme přes hrubší cedník. Do směsi přisypeme nasekanou kudrnku.
 - 
                                5
Najemno nakrájenou slámu z pažitky, mrkve a pórku krátce osmahneme na másle. Po změknutí osolíme a opepříme. Koriandrové lístky omyjeme a otrháme.
 - 
                                6
Do středu talířů položíme vždy silnější celerový plátek, přidáme lžíci celeru rozmixovaného s cibulkou, zakryjeme tenším plátkem a navrch rozložíme hrstku zeleninové slámy. Doplníme koriandrovým lístkem a zakryjeme dalším tenkým celerovým plátkem. Dozdobíme kopečkem smažené zeleninové slámy, kolem pokapeme vinnou omáčkou a dekorujeme lístky koriandru. Ihned teplé podáváme.