Dušený vepřový bůček v mléku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 977 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 250 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 137 mg
 - Draslík 339.3 mg
 - Vláknina 1572.2 mg
 - Vitamín A 1572.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřový libový bůček bez kosti s kůží omyjeme a osušíme. Z každé strany ho osolíme, posypeme drceným kmínem, čerstvě pomletým pepřem, na vnitřní stranu poklademe plátky česneku, bůček pevně stočíme a svážeme provázkem.
 - 
                                2
Ve velkém hlubším hrnci rozpálíme olej s máslem a maso z každé strany osmažíme dozlatova. Poté přilijeme 6 dl mléka, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě maso dusíme 90 minut. Pokud maso není celé ponořené, během dušení povrch potíráme mlékem.
 - 
                                3
Ke konci dušení by mělo mít mléko hnědou barvu, pokud tak není, pokličku odkryjeme a vaříme, dokud zbytek mléka nezhnědne a nevznikne z něj "hnědá kaše" - výpek.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a necháme maso asi 5 minut vychladnout. Mezitím si z mléčného výpeku odstraníme tuk, pak ho zředíme vodou, necháme přejít varem a přecedíme přes síto do malého rendlíku.
 - 
                                5
Maso pokrájíme na plátky, polijeme mléčným výpekem a podáváme.