Fazole zapečené v rajčatové omáčce
Suroviny
- 500 g Rajčata
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 450 g Fazole bílé sterilované
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 544 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 17 mg
 - Draslík 1734.4 mg
 - Vláknina 30259 mg
 - Vitamín A 30259 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.1 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fazole scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Sýr nastrouháme.
 - 
                                2
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, pak přidáme kousky rajčat a chvíli vše při stálém míchání smažíme. Rajčata rozmačkáme, přidáme česnek a bobkový list, oregano, tymián, cukr, pepř a sůl. Do hrnce přilijeme lžíci vody, vše promícháme, necháme přejít varem a pak na mírném ohni zvolna vaříme, až směs zhoustne. Během vaření občas zamícháme. Z omáčky pak vyjmeme bobkový list a dochutíme ji.
 - 
                                4
Záruvzdornou zapékací mísu vymažeme olejem, rozprostřeme do ní fazole, zalijeme je omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Fazole zapékáme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 175 stupňů.
 - 
                                5
Zapečené fazole s rajčaty omáčce rozdělíme na servírovací talíře a podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou bagety.