Olivová tapenáda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 714 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 60.6 mg
 - Vláknina 5290 mg
 - Vitamín A 5290 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mixéru vložíme černé vypeckované olivy, oloupaný česnek, sardelová očka, kapary, přilijeme olivový olej a opepříme. Rozmixujeme dohladka, přendáme do misky a metlou nebo ručním šlehačem šleháme tak dlouho, dokud se suroviny úplně nespojí s olejem.
 - 
                                2
Ve Francii tapenádu používají jako dresink k zelenině nebo jako pomazánku na bílý chléb.