Listové šneky se sardelkami a olivami
Suroviny
- 150 g Olivy černé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
 - 0.5 kávová lžička Rozmarýn sušený
 - 0.5 kávová lžička Tymián sušený
 - 2 ks Sardinky v oleji
 - 1 ks Chilli paprička sušená
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 balení Listové těsto
 - 1 polévková lžíce Kapary sterilované
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 293 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 412 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 24.1 mg
 - Draslík 123.4 mg
 - Vláknina 5869.1 mg
 - Vitamín A 5869.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem, šneky budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.
 - 
                                2
Na náplň opláchneme sardinky (máme-li, lepší jsou sardelky), necháme okapat. Olivy, kapary, česnek, sardelky, chilli papričku a lístky šalvěje nakrájíme na drobno. Směs zakapeme citronovou šťávou, přidáme rozmarýn, tymián, sůl, pepř, olej a utřeme do pasty.
 - 
                                3
Listové těsto na pomoučeném vále vyválíme do obdélníka, potřeme náplní (necháme asi 1,5 cm okraj) a těsto svineme. Vzniklou roládu zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 60 minut odpočinout. V průběhu hodiny roládu několikrát obrátíme.
 - 
                                4
Vychlazenou roládu nakrájíme na 4 mm silné plátky, rozložíme ve větší vzdálenosti na plechy a dáme na 15 minut do chladu.
 - 
                                5
Šneky pokropíme vodou a pečeme v předehřáté troubě 6 – 10 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dalších zhruba 8 minut.
 - 
                                6
Šneky necháme vychladnout a podáváme.