Polévka z hnědé čočky s mrkví
Suroviny
- 80 g Brambory
 - 100 g Čočka jedlá
 - 40 g Slanina vepřová
 - 600 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 287 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 13.6 mg
 - Draslík 824.8 mg
 - Vláknina 40019.4 mg
 - Vitamín A 40019.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.
 - 
                                3
V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.