Telecí kýta s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 600 g Telecí kýta
  • 2000 g Chřest bílý
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 70 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Estragon
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.47 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 693 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 329 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 366.4 mg
  • Draslík 1709.5 mg
  • Vláknina 23183.1 mg
  • Vitamín A 23183.1 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.5 mg
  • Vitamín E 6.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme, oloupeme a odstraníme dřevnaté konce. Výhonky vaříme v osolené vodě s cukrem asi 15 minut.

  • 2

    Rozehřejeme máslo, sebereme pěnu a necháme vychladnout. V horké vodní lázni utřeme žloutky s vínem, citronovou šťávou, solí, bílým a cayenským pepřem do krému, vyjmeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Ještě prošleháme ve vodní lázni a přidáme ušlehanou smetanu.

  • 3

    Kýtu omyjeme, osolíme, opepříme a vcelku opékáme s cibulí a bobkovými listy na rozehřátém oleji 10 - 15 minut. Potom maso na 10 minut zabalíme do alobalu.

  • 4

    Kýtu nakrájíme na porce a podáváme s chřestem a omáčkou. Ozdobíme lístky estragonu.

Komentáře k receptu