Kuřecí roláda s bylinkami a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 50 ml Voda pitná
  • 40 ml Olej stolní
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Bujón hovězí
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Rozmarýn sušený
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 plátek Šalvěj sušená
  • 1 kg Kuře
  • 1 polévková lžíce Mouka bramborová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 935 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 6244 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 249.1 mg
  • Draslík 1001.6 mg
  • Vláknina 7092.8 mg
  • Vitamín A 7092.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný chřest uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a cukrem. Necháme ho odkapat a potom oddělíme hlavičky asi s 10 cm stonku, zbytky nakrájíme po 3 cm. Petržel, rozmarýn a 4 lístky šalvěje nasekáme na kousky. Kuře vykostíme, oddělíme krk a křídla, položíme na desku kůží dolů, osolíme, okořeníme bylinkami, pepřem a pokryjeme hlavičkami chřestu. Maso zabalíme do rolády a převážeme pevnou nití. Roládu pokapanou olejem pečeme v pekáči v předehřáté troubě na 220°C. Předtím ji ještě podlijeme 1/2 vína, okolo naskládáme kolečka cibule a zbytek chřestu. Vlijeme zbytek vína a pečeme asi 1 hodinu na 180°C.

  • 2

    Roládu poté necháme pod alobalem 10 minut ležet. Výpek s bujónem, smetanou, solí a pepřem povaříme, přidáme moučku v 50 ml vody a pokračujeme ve vaření. Roládu nakrájíme na plátky a podáváme ji s omáčkou a bylinkami.

Komentáře k receptu