Kopřivová omáčka s chřestem
Suroviny
- 30 g Petržel - nať
 - 5 g Sůl
 - 5 g Bujón bylinkový
 - 60 g Šalotka
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 5 g Zázvor celý
 - 5 g Kmín římský
 - 50 g Strouhanka
 - 200 g Smetana 12% (konzumní)
 - 200 g Zakysaná smetana
 - 80 g Kopřiva
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Sýr sójový - Tofu
 - 10 g Česnek
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 kg Chřest bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 374 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 517 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 95.3 mg
 - Draslík 860.5 mg
 - Vláknina 19473.4 mg
 - Vitamín A 19473.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce.
 - 
                                2
V osolené vodě se špetkou cukru vaříme 12 minut. Vývar slijeme, svaříme na asi 700 ml a rozdrobíme do něj zeleninovou kostku. Chřest uchováme v teple.
 - 
                                3
Šalotku a česnek osmažíme na dvou polévkových lžících másla, vmícháme zázvor, trochu kmínu, sůl a pepř, necháme vychladnout. Přidáme vejce, strouhanku a rozdrobené tofu, vše dobře promícháme. Rozpustíme zbývající máslo, vmícháme do něj mouku a zalijeme 125 ml vývaru. Omáčku necháme vařit 5 minut. Z tofu vytvarujeme malé kuličky a ve zbývajícím horkém vývaru je necháme pomalu vařit 10 minut. Do omáčky přidáme sladkou a kyselou smetanu, vše zahřejeme. Vmícháme kopřivy a citronovou šťávu. Na talíře rozdělíme kuličky a chřest, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.