Polévka z chřestu s potočnicí
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
 - 125 g Smetana zakysaná 15%
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 hrst Potočnice
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 0.5 l Voda pitná
 - 0.25 l Mléko plnotučné
 - 0.12 l Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 206 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 71 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 104.8 mg
 - Draslík 284 mg
 - Vláknina 5355 mg
 - Vitamín A 5355 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.1 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 396 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest omyjeme, oloupeme, odstraníme dřevnaté části a hlavičky odřízneme. Nakrájíme na malé kousky. Vodu ochutíme solí a cukrem a přivedeme k varu. Špičky chřestu v ní pod pokličkou povaříme cca 4 min. Poté vyjmeme a zbylé kousky vaříme doměkka cca 12 min. Rozmixujeme a propasírujeme.
 - 
                                2
Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm mouku. Postupně vmícháme mléko, víno a chřestové pyré. Polévku necháme vařit na mírném ohni cca 8-10 min.
 - 
                                3
Potočnici omyjeme a na jemno nasekáme. Žloutek řozšleháme se smetanou a přimícháme do polévky. Již nevaříme. Ochutíme citronovou šťávou, muškátem, solí a pepřem.
 - 
                                4
Nakonec přidáme chřestové špičky, prohřejeme, rozdělíme do misek, dozdobíme potočnicí a podáváme.