Bujon s Endivii a chřestem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Chřest sterilovaný
 - 100 g Šunka krůtí
 - 150 g Petržel kořen
 - 200 g Štěrbák zahradní
 - 100 g Prsa krůtí uzená
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 cl Gin
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Řeřicha
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 164 g
 - Sodík 1206 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 1134.6 mg
 - Vláknina 18241.4 mg
 - Vitamín A 18241.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.8 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Kopr, řeřichu a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Uzené krůtí prsa s krůtí šunkou nakrájíme na nudličky. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci na bylinkovém másle maso se šunkou orestujeme, přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 2 cl ginu a vaříme při mírné teplotě 5 minut.
 - 
                                3
V pánvi si rozpustíme máslo a cibuli se salátem krátce podusíme. Dusíme jen 2-3 minuty.
 - 
                                4
Salát s cibulí přidáme do bujonu a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
 - 
                                5
Polévku dosolíme podle chuti, přimícháme chřest, bylinky, necháme přejít varem a podáváme.
 - 
                                6
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                8
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                9
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                10
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                11
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.