Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Sýr Gouda 45%
  • 200 g Šunka dušená
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Chřest zelený
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 653 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 70.4 mg
  • Draslík 31 mg
  • Vláknina 148.3 mg
  • Vitamín A 148.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest oloupeme a tvrdé konce odřízneme. Odříznuté konce povaříme v litru osolené vody 10 minut. Uvařené kousky chřestu necháme na ubrousku okapat a chřestové kousky dobře vymačkáme. Do vody dáme lžičku cukru a sůl, necháme pojít varem. Oloupaný chřest rozdělíme na tři části a každou zvlášť povaříme 5 minut v prudkém varu ve vodě a necháme okapat. Poté rozpustíme ve vývaru 3 lžíce másla a zpěníme přisypáním mouky, přidáme 3/8 vývaru z chřestu a na mírném plameni umícháme mírně zahuštěnou omáčku. Chřest vložíme do nákypové formy, zalijeme ho zahuštěnou omáčkou, ochutíme pepřem, posypeme petrželovou natí, proužky šunky se strouhaným sýrem a pečeme v horké troubě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. Podáváme horké.

Komentáře k receptu