Pečené brambory s chřestem a omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 1 kostka Cukr kostkový
  • 600 g Brambory
  • 500 g Chřest bílý
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 500 g Chřest zelený
  • 2 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 2 kávová lžička Šťáva citrónová
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1008 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 215 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 366.8 mg
  • Draslík 1199.7 mg
  • Vláknina 17445.9 mg
  • Vitamín A 17445.9 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.5 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 120.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme v osolené vodě. Chřest oloupeme,

  • 2

    a bílý chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru

  • 3

    a lžící másla asi 15 minut. Po 3 minutách přidáme

  • 4

    chřest zelený a vaříme, dokud chřest nezměkne. Potom jej necháme chvilku okapat.

  • 5

    Uvařené brambory nakájíme na čtvrtky, opečeme na pánvi a ochutíme špetkou pepře a nasekaným rozmarýnem. Podáváme tak, že na ohřátých talířích urovnáme vařený chřest, který zalijeme omáčkou a k politému chřestu upravíme opečené brambory. Podáváme teplé.

  • 6

    Omáčka:

  • 7

    V míse rozmícháme vejce s vínem a ručním šlehačem umícháme ve vodní lázni směs do pěny. Dbáme, aby se voda nevařila. Potom za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku jemmně ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou.

Komentáře k receptu