Nákyp s chřestem a mušlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Chřest bílý
  • 60 g Veka
  • 130 g Sýr Čedar
  • 500 g Mušle slávky
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 dl Bujón houbový
  • 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 707 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 584 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 131.4 mg
  • Draslík 745.4 mg
  • Vláknina 5620.5 mg
  • Vitamín A 5620.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.3 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu 2 l vody. Mušle necháme rozmrazit v chladničce, dobře je promyjeme a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu a vaříme je 5-7 minut při 60°C. Povařené mušle nakrájíme na plátky.

  • 2

    Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Chřest očistíme, omyjeme, odkrojíme spodní tvrdší části a pokrájíme ho na dílky asi 3-4 cm dlouhé. Bílou veku nakrájíme na kostky, dáme do misky a přelijeme je rozpuštěným máslem (2.5 lžíce).

  • 3

    V rendlíku si přivedeme k varu houbový bujón a přimícháme do něj 1.5 dl sladké smetany. Omyjeme kerblík a drobně ho nakrájíme.

  • 4

    V druhém rendlíku na rozpáleném másle (1 lžíce) si zpěníme cibuli. Opatrně přilijeme uvařený bujón se smetanou, přimícháme kari koření, pepř a 50 g nastrouhaného sýru. Přimícháme pokrájený chřest s mušlemi, kostky veky, vše dobře promícháme s kerblíkem. Směs dáme do zapékací mísy, povrch posypeme 80 g nastrouhaného sýru a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut dozlatova.

  • 5

    Nákyp servírujeme horký.

Komentáře k receptu