V balzámovém octu glazírovaný jehněčí hřbet

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Rajčata
  • 3 g Bobkový list
  • 800 g Jehněčí hřbet
  • 50 g Rukola
  • 5 g Rozmarýn čerstvý
  • 2 krajíc Chléb celozrnný žitný
  • 5 ml Vývar zeleninový
  • 6 ml Balsamico ocet
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 16 ks Chřest bílý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 dl Olej olivový
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 1 dl Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1596 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 162 g
  • Sodík 551 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 204 mg
  • Draslík 587 mg
  • Vláknina 2194.3 mg
  • Vitamín A 2194.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 10.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Porce jehněčího hřbetu očistíme, poklademe do vhodné kuchyňské nádoby. Polijeme je olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem, přiložíme rozmarýn. Potravinářskou fólií přikrytou nádobu vložíme na 180 minut do lednice, kde necháme maso marinovat.

  • 2

    Marinované maso vyndáme a ze všech stran zprudka opečeme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Potom přidáme máslo, snížíme teplotu a maso pomalu dopečeme na medium.

  • 3

    Opečené maso vybereme z pánve, necháme stranou a udržujeme teplé. Pánev s výpekem vrátíme na sporák a necháme zarestovat. Odstraníme přebytečný tuk, přilijeme balzamový ocet a vývar, povaříme asi 2 minuty. Nakonec omáčku zahustíme kostičkami studeného másla. Omáčku stáhneme z ohně a metličkou mícháme až do rozpuštění másla a zahoustnutí omáčky. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem. Ještě teplé maso vrátíme zpátky do pánve a obalíme je v omáčce.

  • 4

    Do vařící a osolené vody dáme máslo, přidáme bobkový list, přisypeme pepř, vložíme krajíce chleba. Nakonec do vody dáme očištěný chřest, který povaříme 3 minuty. Uvařený chřest vytáhneme z vody.

  • 5

    Porce pečeného telecího hřbetu poklademe na jednotlivé talíře, naaranžujeme očištěnou rukolu, omyta třešňová rajčata. Zeleninu dochutíme solí, pepřem, pokapeme ji olivovým olejem a pokrm servírujeme.

Komentáře k receptu