Polévková zavářka s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 36 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Strouhanka
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 10 ks Chřest zelený
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 l Bujón zeleninový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.04 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 112 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 92 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 128.9 mg
  • Draslík 46.5 mg
  • Vláknina 464.8 mg
  • Vitamín A 464.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujónu. Zelený chřest omyjeme, odkrojíme asi 1/3 tvrdého stonku a vložíme ho do vařícího bujónu. Pomalu ho vaříme 10–14 minut. Vyjmeme ho sítem, necháme okapat, odřežeme hlavičky a vrátíme je zpět do polévky.

  • 2

    Zbývající stonky dáme do mísy a tyčovým mixerem je rozmixujeme na kaši. Přidáme 2 žloutky a důkladně je smícháme s chřestovou kaší. Přidáme jemnou strouhanku, lžíci vlažného másla a 2 špetky bílého pepře. Vyšleháme 2 bílky na tuhý sníh, který zapracujeme do chřestového těsta.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme máslo s olejem, nalijeme chřestové těsto, povrch uhladíme a smažíme pomalu z každé strany dozlatova přibližně po 5–6 minutách z každé strany. Usmažený chřestový svítek nakrájíme na tenké proužky, dáme je do polévky a hned podáváme.

Komentáře k receptu