Rizoto zeleninové s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Hrášek
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 200 g Rýže loupaná
  • 30 g Sýr Parmezán
  • 10 g Petržel - nať
  • 10 g Bazalka
  • 100 g Fazolové lusky zelené
  • 10 g Estragon
  • 150 g Chřest zelený
  • 10 g Roketa
  • 750 ml Masový vývar
  • 2 ks Artyčoky
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Šalotka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 660 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 103 g
  • Sodík 1337 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 118 g
  • Cholesterol 11.1 mg
  • Draslík 2514.4 mg
  • Vláknina 64872 mg
  • Vitamín A 64872 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme, oloupeme jeho dolní část a pokrájíme chřestové výhonky na kousky. Hlavičky chřestu dáme stranou. Odřízneme tvrdé špičky listů z artyčoků, rozčtvrtíme artyčoky a vložíme je do vody s citronovou šťávou. Omyjeme mrkev, oškrábeme ji a pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Odkrojíme oba konce z fazolek a pokrájíme je na stejně velké kousky.

  • 2

    Do hrnce vlijeme olej a zahřejeme. Vhodíme na něj šalotku a necháme ji zesklovatět. Postupně vkládáme a opékáme zeleninu, jenom hrášek a hlavičky chřestu ponecháme stranou.

  • 3

    Přisypeme rýži, osolíme a opepříme.

  • 4

    V dalším hrnci přivedem k varu masový vývar. Asi čtvrtinu vroucího vývaru vlijeme do zeleninovo-rýžové směsi. Vaříme asi 20 minut. Přiléváme další vývar a mícháme. Nakonec po 10 minutách přidáme i hrášek a hlavičky chřestu. Jakmile rýže vsákne tekutinu, je rizoto hotové.

  • 5

    Nakonec před podáváním rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanými bylinkami, bazalkou, petrželkou, estragonem a roketou.

Komentáře k receptu