Masový špíz s dýňovým čatní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibulka jarní
  • 60 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 15 g Tymián čerstvý
  • 30 g Cukr třtinový
  • 15 g Koriandr čerstvý
  • 40 g Hrozinky
  • 500 g Dýně
  • 15 g Hořčice
  • 750 g Vepřové maso pečené
  • 20 g Protlak rajčatový
  • 120 ml Olej stolní
  • 100 ml Ocet vinný
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Lilek
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Hřebíček
  • 6 plátek Chléb toastový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1661 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 873 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 223.1 mg
  • Draslík 1169.4 mg
  • Vláknina 19787 mg
  • Vitamín A 19787 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové pečené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Toasty rozčtvrtíme. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku nakrájíme na delší kousky. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a najemno nasekáme.

  • 2

    Rozmícháme olej, sůl, pepř, hořčici a tymián. Promícháme s masem, toasty, cibulí a petrželkou. Přikryjeme a marinujeme 1 hodinu.

  • 3

    Přísady střídavě napichujeme na špíz a grilujeme asi 10 minut po všech stranách.

  • 4

    Na čatní nahrubo nakrájíme dýňovou dužninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilek omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semena, omyjeme a najemno nasekáme.

  • 5

    Vše opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme koření, ocet a rajčatový protlak. Přilijeme trochu vody a zvolna vaříme asi 1 a 1/2 hodiny.

  • 6

    Čatní znovu podle potřeby ochutíme, přimícháme hrozinky a necháme táhnout asi 30 minut.

Komentáře k receptu