Trdlouka - kroupouka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Vepřová krev
  • 100 g Kroupy ječné
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.2 l Masový vývar
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 286 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1387 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 7.3 mg
  • Draslík 272.8 mg
  • Vláknina 7309 mg
  • Vitamín A 7309 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova.

  • 2

    Promyté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka (1 litr + 1 lžička sůl). Vaříme je přibližně 1 hodinu.

  • 3

    Pak kroupy scedíme, zalijeme přecezenou čerstvou krví, promícháme, zakryjeme a necháme odstát asi 15 minut, aby se obarvily - nepoužíváme žádný tuk!

  • 4

    Do připraveného vařícího masového vývaru (1.2 litru - zabijačkový vývar) pomalu a za stálého míchání kroupy s krví zavaříme. Vaříme je přibližně 10 minut. Polévku dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem, mletým kmínem a majoránkou a podle chuti solí.

  • 5

    Nakonec do ni přimícháme osmaženou cibulku a podáváme.

Komentáře k receptu