Pečínka od bači

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 800 g Skopová plec
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 8 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 689 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 120 g
  • Sodík 612 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 22.7 mg
  • Draslík 192.7 mg
  • Vláknina 6591.9 mg
  • Vitamín A 6591.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.7 mg
  • Vitamín E 7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Slaninu pokrájíme na hranolky. Skopovou plec vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme a přelijeme odvarem ze saturejky. Celou plec propícháme česnekem i slaninou.

  • 2

    Osolíme, opepříme a maso stáhneme k sobě tak, že ho pevně srolujeme a převážeme kuchyňským provázkem. V hlubším pekáči si rozpálíme olej. Takto upravené maso zprudka z každé strany opečeme. Pak ho posypeme sladkou a pálivou paprikou, posypeme pokrájenou mrkví, cibulí, česnekem, podlijeme vodou, přidáme bobkové listy s novým kořením, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péct.

  • 3

    Takto budeme péct a zároveň maso dusit. Občas plec obrátíme a polijeme výpekem. Maso pečeme 60 - 80 minut.

  • 4

    Když je maso měkké a vydušené téměř na tuk, vyjmeme ho z pekáče. Do výpeku přimícháme rajčatový protlak, který chvilku za stálého míchání restujeme, pak šťávu se zeleninou propasírujeme přes síto a do šťávy vrátíme naporcované maso.

Komentáře k receptu