Slavnostní rýže po thajsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Rýže jasmínová
  • 750 ml Voda pitná
  • 400 ml Kokosové mléko
  • 0.5 kávová lžička Kurkuma
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Citronová tráva
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 107 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 721.7 mg
  • Vláknina 11053.9 mg
  • Vitamín A 11053.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jasmínovou rýži důkladně propláchneme studenou vodou, na sítu necháme okapat. V pánvi s víkem rozpálíme olej, na mírném ohni na něm 2 - 3 minuty restujeme rozdrcený česnek, na plátky pokrájenou cibuli a mletou kurkumu. Cibule musí zesklovatět. Přisypeme rýži, promícháme, zalijeme vodou, kokosovým mlékem a přidáme rozmačkané lodyhy citronové trávy. Za stálého míchání přivedeme k varu, zakryté necháme vařit cca 12 minut (do vstřebání veškeré tekutiny). Poté odstavíme, odklopíme, zakryjeme čistou utěrkou a znovu uzavřeme poklicí. Takto necháme odpočinout cca 15 minut na teplém místě.

  • 2

    Stonky citronely odstraíme, rýži rozdělíme na talíře, upravíme do tvaru kužele a kolem něj dozdobíme zeleninovou oblohou.

Komentáře k receptu