Svíčková se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 600 g Hovězí svíčková
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 50 g Sádlo škvařené
  • 120 g Zelenina kořenová
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření celé
  • 1 ks Citronová kůra
  • 4 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 3 dl Zakysaná smetana
  • 1 hrnek Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • 4 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 767 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 596 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 126.3 mg
  • Draslík 1469.2 mg
  • Vláknina 25992.1 mg
  • Vitamín A 25992.1 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.4 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninou protkneme odblaněnou svíčkovou, osolíme a ze všech stran prudce osmahneme na oleji.

  • 2

    Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na části sádla, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a citrónovou kůru.

  • 3

    Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme.

  • 4

    Do základu dáme opečenou svíčkovou, přikryjeme a v troubě udusíme.

  • 5

    Během dušení maso obrátíme.

  • 6

    Měkké maso vyndáme, šťávu zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbytku sádla a hladké mouky.

  • 7

    Povaříme a zjemníme rozšlehanou smetanou.

  • 8

    Omáčku můžeme vylepšit bílým vínem, přidáme dle chuťi trochu octa, cukru a opět povaříme a přecedíme.

  • 9

    Přidáme nakonec žampiony podušené na troše sádla a vody.

  • 10

    Nakrájíme maso, dáme na mísu, obložíme žampiony, podlijeme trochou omáčky a větší část omáčky podáváme v omáčníku.

  • 11

    Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.

Komentáře k receptu