Sekaná svíčková

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Slanina vepřová
  • 40 g Vejce slepičí
  • 20 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 10 g Česnek
  • 20 g Cukr krupice
  • 150 g Zelenina kořenová
  • 80 g Strouhanka
  • 25 g Mouka polohrubá
  • 270 g Hovězí maso přední
  • 3 g Divoké koření celé
  • 335 g Vepřový bok
  • 90 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 135 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 493 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 924 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 79.7 mg
  • Draslík 195.4 mg
  • Vláknina 2849 mg
  • Vitamín A 2849 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Jemně je umeleme a za postupného přilévání studené vody dobře vymícháme. K masu přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, česnek utřený se solí, jemně umletou cibuli, pepř, prosátou polohrubou mouku a slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky.

  • 2

    Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme trochou vody.

  • 3

    Na základ vložíme šišku sekané a za občasného přelévání výpekem ji upečeme.

  • 4

    Upečenou sekanou vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme metlou, uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny vaříme.

  • 5

    Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, omáčku přisladíme a přisolíme.

  • 6

    Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme hustým cedníkem.

  • 7

    Při podávání sekanou krájíme na 1 -2 plátky na porci a přeléváme smetanovou omáčkou.

Komentáře k receptu