Zapékaný cukeťák

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Cuketa
  • 100 g Slanina vepřová
  • 200 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Špekáčky
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 1.68 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 864 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 616 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 246.1 mg
  • Draslík 1092.4 mg
  • Vláknina 9412.7 mg
  • Vitamín A 9412.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velkou cuketu omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme zrníček. Nastrouháme ji do větší mísy nahrubo. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Špekáčky sloupneme ze střívek a nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky. Tvrdý sýr nastrouháme. Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme a bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nať petrželky omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V pánvi si vysmažíme dozlatova slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce másla a cibuli. Zpěníme ji, přimícháme špekáčky a krátce vše osmažíme.

  • 3

    Do mísy k cuketám přidáme žloutky, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, pepř, drcený kmín, vychladlou směs cibule se špekáčky a sýr. Promícháme, dochutíme solí (1-1,5 lžičky) a zlehka zapracujeme petrželku a sníh.

  • 4

    Nákyp dáme do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (1,5 lžíce) a vysypali strouhankou (2 lžíce). Vložíme ho do předehřáté trouby a upečeme ho dozlatova. Pečeme 30-35 minut při 180°C.

Komentáře k receptu