Pražma se sezamem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1200 g Pražma
  • 40 g Šalotka
  • 150 g Pórek
  • 30 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 800 g Květák
  • 30 g Sezam - semena
  • 100 ml Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 446 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 798 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 201 mg
  • Draslík 1878.7 mg
  • Vláknina 12412.5 mg
  • Vitamín A 12412.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 118.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oškrábeme z ryb šupiny, vykucháme je, vykrájíme z nich plátky a osolíme. Oloupeme šalotku a jemně nasekáme. Odřízneme z pórku kořínky a tvrdou vrchní zelenou část, oloupeme tvrdé vnější listy a pórek pokrájíme na kolečka. Omyjeme petrželku, osušíme ji a jemně nasekáme.

  • 2

    Očistíme květák, rozdělíme na růžičky a omyjeme ve větším množství studené vody. Scedíme je a povaříme 4-5 minut v páře. Mírně opražíme bez tuku v troubě předehřáté na 180 °C nebo v nepřilnavé pánvi na sporáku sezamová semínka. Obalíme rybí plátky z jedné strany v semínkách, rozložíme je v pekáči obalenou stranou nahoru, zalijeme bílým vínem, 2 lžícemi oleje a dáme asi na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • 3

    Mezitím osmažíme v pánvi na zbývajícím oleji nasekanou šalotku. Přidáme růžičky květáku a smažíme je 3-4 minuty. Osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.

  • 4

    Přemístíme opatrně rybí plátky na servírovací mísu, procedíme šťávu z pekáče, v hrníčku ji na prudkém plameni trochu vyvaříme a hotovou šťávou ryby přelijeme. Rybí plátky podáváme s růžičkami květáku.

Komentáře k receptu