Zeleninová polévka s telecím hrudí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 250 g Celer bulvový
  • 200 g Květák
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Telecí hruď
  • 200 g Tuřín
  • 50 g Petržel - nať
  • 200 g Petržel kořen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 645 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 147 g
  • Sodík 2757 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 65.5 mg
  • Draslík 1161 mg
  • Vláknina 34021.5 mg
  • Vitamín A 34021.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 139.8 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme telecí hrudí, osušíme a nakrájíme na hranolky. Omytý květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V hrnci na rozpáleném másle a oleji krátce orestujeme maso, přidáme k němu kořeněnou zeleninu a spolu vše krátce podusíme. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme 5 - 6 minut. Pak přidáme květákové růžičky a vaříme dalších 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, posypeme pažitkou a podáváme.

  • 3

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 4

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 5

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 6

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 7

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 8

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 9

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu