Zapečený zeleninový mix se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brokolice
  • 300 g Květák
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mrkev kořen
  • 100 g Sýr Čedar
  • 250 g Hrášek mražený
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 4 ks Rajčata
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 dl Vývar zeleninový
  • 50 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2494 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 254 g
  • Sodík 948 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 688.6 mg
  • Draslík 705.4 mg
  • Vláknina 16339.2 mg
  • Vitamín A 16339.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 292.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme zeleninu: květák, brokolici, mrkev i rajčata. Květák s brokolicí a mrkví uvaříme do poloměkka ve 2 litrech mírně osolené vody, do které jsme přidali lžičku citrónové šťávy. Vaříme 8 - 10 minut, poté květák i brokolici rozebereme na růžičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Zmrazený zelený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr jemně nastrouháme.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přidáme zeleninový vývar, smetanu a omáčku pomalu vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme z plotny, dochutíme solí, pepřem a šleháme do doby, než omáčka trochu vychladne. Přidáme žloutky a zašleháme je. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme.

  • 3

    Pekáček vytřeme máslem, vložíme do něj všechnu promíchanou zeleninu, plátky rajčat klademe až navrch. Pokapeme rozehřátým máslem (60 g) a zalijeme bešamelovou omáčkou. Posypeme petrželkou, sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 35 minut do zlatova.

Komentáře k receptu