Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Květák
  • 20 g Bujón zlatý zeleninový
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Špekáčky
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Kedlubna
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 3 polévková lžíce Hrášek mražený
  • 3 polévková lžíce Kukuřice mražená
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 459 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 124 g
  • Sodík 270 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 9 mg
  • Draslík 606.5 mg
  • Vláknina 11169.5 mg
  • Vitamín A 11169.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze špekáčků sloupneme střívka, nakrájíme na kostičky. Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer, kedlubnu pokrájíme na kostičky. Očištěné cibule rozkrájíme na drobno. Omytý květák rozdělíme na růžičky.

  • 2

    V hrnci na oleji a másle zpěníme cibuli, pak ji posypeme polohrubou moukou, kterou s cibulí smažíme mírně do zlatova.

  • 3

    Za stálého míchání přilijeme opatrně vodu, doložíme zeleninu se špekáčky, zeleninový bujón v kostce, omytou snítku libečku (1 lžíce), drcený kmín, pepř a polévku přivedeme k varu. Pomalu vaříme přibližně 10 minut, poté doložíme další zeleninu: mražený zelený hrášek s kukuřicí a květákové růžičky. Polévku vaříme dalších 10 minut, dochutíme 0,5 - 1 lžičkou soli, přimícháme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.

Komentáře k receptu