Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Kedlubna
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 551 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 457 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 112.8 mg
  • Draslík 1143.8 mg
  • Vláknina 16620.8 mg
  • Vitamín A 16620.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 484 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké.

  • 3

    Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.

Komentáře k receptu