Kvašené okurky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 20 g Pepř černý mletý
  • 60 g Sůl
  • 50 g Žemle tuková
  • 1 ks Česnek
  • 2 ks Kopr čerstvý
  • 2 l Voda pitná
  • 2.2 kg Okurky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 60 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 2924 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 412.3 mg
  • Vláknina 5222.3 mg
  • Vitamín A 5222.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejvhodnější jsou tvrdé, štíhlé, podle možnosti stejně velké (cca 8 cm) okurky. Nejdříve je namočíme na 15 minut do studené vody a jemně kartáčkem očistíme veškerou nečistotu. Několikrát propláchneme a necháme osušit na utěrce. Oba konce okurek seřízneme, aby se lák lépe dostal dovnitř.

  • 2

    Na lák vaříme vodu se solí 5 minut, potom necháme vychladnout. Opereme kopr, oloupeme česnek. Na dno pětilitrové lahve dáme polovinu kopru, poklademe první vrstvou okurek natěsno, vsypeme polovinu česneku, pepře a druhou polovinu kopru. Na to dáme další vrstvu okurek, druhou polovinu česneku a pepře a zalijeme slanou vodou. Housku opečeme nasucho na pánvi, zabalíme do gázy(bude se pak lépe vyjímat z lahve), vložíme do láhve a přitlačíme okurky. Láhev zakryjeme utěrkou nebo ubrouskem a postavíme na místo, kde je rovnoměrná teplota (do 25 stupňů), ale nesvítí slunce. Nálev se po několika hodinách začne zakalovat a kvasit.

  • 3

    Za tři dny vyjmeme jednu okurku a na zkoušku rozkrojíme. Jestli jsou na řezné ploše světlé skvrny, je potřeba nechat okurky ještě 1-2 dny kvasit. Pokud je řez stejnoměrně světlý, vyjmeme housku, oslizlé okurky propláchneme ve studené vodě a uložíme v plastové nádobě i s nálevem, který přecedíme na okurky. Podáváme vychlazené, okapané, nejlépe půlené nebo pokrájené do salátu.

Komentáře k receptu