Španělské gazpačo pro alergiky na laktózu, lepek, vejce a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 55 g Chléb bezlepkový
  • 50 g Petržel - nať
  • 150 ml Olej olivový
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 ks Okurka salátová
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Paprika zelená
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Cukr krystal
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Rajčata
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 414 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 926.8 mg
  • Vláknina 9204.8 mg
  • Vitamín A 9204.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci svaříme 250 ml vody. Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku a rozkrájíme je na čtvrtiny. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a bílého žebroví a rozkrojíme na čtvrtiny. Oloupanou cibuli rozčtvrtíme. Okurku omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme semínek. Oloupeme česnek a rozpůlíme. Z chilli papričky odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. Chléb namočíme ve vodě.

  • 2

    Všechny suroviny, tedy nakrájená rajčata, papriku, okurku, cibuli, česnek, chléb (vymačkáme z něj vodu) a olivový olej vložíme do mixéru. Přidáme ocet, cukr a chilli papričku. Mixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem. Rozmixovanou polévku vložíme do chladničky a necháme 2 hodiny vychladit. Pokud je potřeba, naředíme před podáváním studenou vodou.

  • 3

    Servírujeme v šálcích, posypanou nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu