Studený litevský boršč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Červená řepa
  • 150 g Cibulka jarní
  • 600 g Brambory vařené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Okurka salátová
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Mléko kefírové
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 320 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 677 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 126.2 mg
  • Draslík 1106.3 mg
  • Vláknina 13652 mg
  • Vitamín A 13652 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladou červenou řepu opereme i s listy, očistíme, hlízy oloupeme, zalijeme vodou, osolíme a přibližně 30 minut povaříme. V půli varu přidáme do hrnce i řepný chrást. Uvařenou řepu necháme odkapat na cedníku, poté ji nadrobno rozkrájíme, listy posekáme a řepný odvar dáme vychladit.

  • 2

    Mezitím uvaříme vejce natvrdo, na nudličky rozkrájíme salátovou okurku a na kolečka malou cibulku i s natí.

  • 3

    Do polévkové mísy vložíme pokrájenou řepu se sekaným chrástem, přidáme okurku, nasekaná vejce, cibulku, šlehačku a trochu cukru. Vše zalijeme vychlazeným kefírem, studeným odvarem z červené řepy a dobře promícháme.

  • 4

    Podáváme hojně posypané sekaným koprem s horkými vařenými bramborami.

Komentáře k receptu