Garnáty dušené s rajčaty a paprikami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Rajčata
  • 750 g Garnát obecný
  • 500 g Paprika zelená
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 4 ks Chilli paprička sušená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 6 stroužek Česnek
  • 0.25 l Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 584 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 1273 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 398.3 mg
  • Draslík 1721.8 mg
  • Vláknina 28089.5 mg
  • Vitamín A 28089.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 141.6 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Papriky omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kostičky. Omytý celer očistíme a nadrobno pokrájíme. Chilli papričky roztlučeme v hmoždíři najemno.

  • 2

    V hrnci rozpálíme máslo, nasypeme cibuli, česnek, papriku a celer, restujeme cca 5 minut. Přidáme mouku a dozlatova osmahneme. Zalijeme vínem, vmícháme rajčata, chilli, bobkový list, worcester a tymián. Přivedeme k varu a zakryté za stálého míchání dusíme cca 20 minut na mírném ohni.

  • 3

    Krunýře garnátů na zádech rozřízneme, rozevřeme a maso vyjmeme. Špičatým nožem odstraníme tmavá střívka. Maso propláchneme, osušíme na kuchyňské utěrce, pokapeme citronovou šťávou.

  • 4

    Omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem, vyjmeme bobkový list. Vmícháme garnáty a povaříme cca 4-5 minut na mírném ohni. Rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. rýži.

Komentáře k receptu