Turková kaše z Podkrkonoší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 2.5 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Tykev
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 527 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 77.8 mg
  • Draslík 1183.3 mg
  • Vláknina 12040 mg
  • Vitamín A 12040 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 802.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory a tykev - nářečově "turek" - omyjeme, brambory pokrájíme na menší kostky, tykev zbavíme semínek a pokrájíme ji na kostičky. Dužiny z tykve by měl být 1 kg.

  • 2

    Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Tykev přidáváme k bramborám po deseti minutách a společně zeleninu povaříme (celkem 20 minut). Pak vodu scedíme a brambory s tykví vyšleháme s vlažným mlékem a smetanou na jemnou kaši. Dosolíme(0,5 lžičky) a opepříme podle chuti. Pokud chceme kaši řidší, přilijeme i mléko.

  • 3

    Pažitku a čerstvý tymián omyjeme a drobně pokrájíme. Kaši podáváme horkou, poléváme ji rozpuštěným máslem a posypeme bylinkami.

Komentáře k receptu