Dýně vařená se zázvorem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 120 g Pomeranče
  • 20 g Zázvor celý
  • 3 g Pepř cayenský
  • 3 g Skořice mletá
  • 1500 g Dýně
  • 500 g Cukr želírovací
  • 2 špetka Hřebíček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 487 kcal
  • Sacharidy 121 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 121 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1097.4 mg
  • Vláknina 5439.8 mg
  • Vitamín A 5439.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.6 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žlutou dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na menší kostičky, zázvor nastrouháme, pomeranč omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.

  • 2

    Dýni nasypeme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla akorát ponořená, přivedeme k varu a vaříme 30 minut doměkka. Přisypeme zázvor, pomerančovou kůru, skořici, mletý hřebíček, cayenský pepř, přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu, necháme projít varem, přidáme želírovací cukr a vaříme zprudka 4-5 minut do zhoustnutí.

  • 3

    Ještě horkou dýni buď ihned podáváme nebo nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu.

Komentáře k receptu