Jáhlová kaše s akátovým medem a tykví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 33 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 200 g Jáhly - loupané proso
  • 150 g Tykev
  • 630 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Med akátový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 908 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 127 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 113 g
  • Cholesterol 31.5 mg
  • Draslík 706.7 mg
  • Vláknina 25561.5 mg
  • Vitamín A 25561.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malou omytou a osušenou tykev rozkrojíme, vydlabeme lžicí semínka, potřebnou část tykve pokrájíme na kostky a dáme ji do rendlíku. Podlijeme ji troškou vody, přidáme špetku soli, hřebíček a dýni podusíme doměkka přiližně 8 minut. Poté ji scedíme, necháme odkapat, dáme ji do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Hrozinky v sítu doře promyjeme a necháme odkapat.

  • 2

    Uvaříme si jáhlovou kaši: jáhly nejdříve velmi dobře několikrát promyjeme v horké vodě, abychom je zbavili jejich hořkosti. Pak je dáme do rendlíku, přilijeme mléko v poměru 1:3 a přivedeme k varu. Vaříme docela prudce asi 8-10 minut (dáváme pozor, aby mléko nevykypělo), poté plotýnku vypneme a jáhly necháme dojít dalších 10 minut. Jakmile vstřebají všechno mléko, přimícháme k nim med, dýňové pyré a skořici.

  • 3

    Na talíře dáme jáhlovou kaši, posypeme ji ořechy, hrozinkami a teplou hned podáváme.

Komentáře k receptu