Špenát se ztracenými vejci
Suroviny
- 250 g Šunka dušená
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 0.25 kávová lžička Oregano sušené
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 0.5 hrst Bazalka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Špenát listový čerstvý
 - 0.09 polévková lžíce Margarín
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 342 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 276.6 mg
 - Draslík 1554 mg
 - Vláknina 12933.7 mg
 - Vitamín A 12933.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.4 mg
 - Vitamín E 5.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špenát opláchneme, necháme okapat. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme. Bazalku opláchneme, vytřeseme. Šunku nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Na rozehřátém tuku opečeme šunku, přendáme do misky a na zbylém tuku zpěníme cibuli a česnek. Přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a oregano. Podusíme přikryté pět minut. Bazalku jemně nasekáme, vmícháme do špenátu, přidáme šunku a udržujeme v troubě předehřáté na 100° C.
 - 
                                3
1,5 l vody uvedeme do varu, přidáme ocet a lžičku soli. Vejce po jednom rozklepneme do naběračky (žloutek musí zůstat vcelku) a pomalu ponoříme do vroucí vody. Roztékající bílek shrnujeme vidličkou přes žloutek. Vaříme na mírném ohni 3 minuty.
 - 
                                4
Špenát vložíme do misky, rozložíme ztracená vejce a ihned podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou.