Zelené taglioliny se sépiemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 50 g Šalotka
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 300 g Sépie
  • 300 g Rajčata
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Petržel kudrnka
  • 100 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 383 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 206.7 mg
  • Draslík 975.3 mg
  • Vláknina 10762.5 mg
  • Vitamín A 10762.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.7 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme těsto. Očistíme listy špenátu, omyjeme je ve studené vodě a za občasného zamíchání 2-3 minuty podusíme v nepřilnavé pánvi. Potom je scedíme, pokrájíme na proužky a jemně nasekáme, znovu je dáme do pánve, při mírné teplotě za stálého míchání necháme vypařit zbytek vody. Stáhneme pánev ze sporáku a necháme špenát vychladnout. Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něho vajíčka, přidáme vychladlý nasekaný špenát a špetku soli,vypracujeme hladké a pružné těsto. Zabalíme ho do průhledné fólie a necháme alespoň 30 minut odpočívat.

  • 2

    Mezitím stáhneme ze sépií kůži, vykucháme je, propláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme ve vařící vodě, scedíme, oloupeme, zbavíme semínek a potom je jemně pokrájíme. Opereme petrželku, osušíme ji a na jemno nasekáme. Oloupeme šalotku, omyjeme ji a nasekáme. Z odpočinutého těsta vyválíme tenký plát, lehce ho posypeme moukou a otočíme. Ostrým nožem z něj krájíme tagliolini a pokládáme je na pomoučený vál, aby proschly.

  • 3

    Připravíme omáčku. Do pánve nalijeme olej, osmažíme na něm nasekanou šalotku tak, aby nezhnědla. Přidáme pokrájené sépie a za častého míchání je necháme asi 2 minuty smažit. Přilijeme bílé víno, necháme ho prudce vyvařit, přidáme pokrájená rajčata, po špetce soli a pepře a při střední teplotě pokračujeme ještě 7-8 minut v dušení. Mezitím přivedeme ve velkém hrnci do varu dostatečné množství vody, osolíme a dáme do ní vařit těstoviny. Jakmile budou al dente, scedíme je, promícháme s omáčkou se sépiemi, posypeme nasekanou petrželkou a hotový pokrm horký podáváme.

Komentáře k receptu