Jemná terina z úhoře se špenátem
Suroviny
- 450 g Špenát listový čerstvý
 - 700 g Úhoř říční
 - 75 g Pistácie
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 1 špetka Kurkuma
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 plátek Mořský jazyk
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 854 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 136.8 mg
 - Draslík 1036 mg
 - Vláknina 14824.3 mg
 - Vitamín A 14824.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.9 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvého omytého úhoře stáhneme z kůže, odstraníme hlavu s ocasem, úhoře vykucháme a zbavíme páteřní kosti. Nakrájíme maso na malé kousky, dáme je do mixéru, přidáme 2 bílky, zakysanou smetanu, kurkumu, sůl, pepř a vše rozmixujeme. Pak do rozmixované paštiky přimícháme posekané pistácie.
 - 
                                2
Špenátové listy, petržel a bazalku omyjeme. Špenát dáme na 1 minutu spařit do vařící vody, pak ho scedíme, necháme odkapat a spolu s bylinkami pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, pak přidáme špenát s bylinkami a dusíme přibližně 7-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti, přimícháme rozmačkaný česnek, špetku muškátového oříšku, vše promícháme a odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Omyté plátky mořského jazyka osolíme, opepříme a dáme stranou.
 - 
                                5
Nádobu na terinu si vymažeme olejem a vyložíme ji pečícím papírem, na který vložíme 1/2 paštiky z úhoře. Na ni poklademe 2 plátky mořského jazyka, na něj rozložíme špenát s bylinkami, který pak zakryjeme 2 plátky mořského jazyka a na něj navrstvíme druhou polovinu rybí paštiky.
 - 
                                6
Nádobu uzavřeme, vložíme do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 1 hodinu při 160 °C.
 - 
                                7
Terinu z úhoře necháme chvíli zchladit, pak ji vyklopíme na mísu a před servírováním nakrájíme porce a podáváme s plátky citronu.
 - 
                                8