Úhoř s holandskou omáčkou
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 5 g Tymián čerstvý
 - 15 g Petržel kudrnka
 - 60 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 250 ml Víno bílé
 - 750 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Šalotka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Úhoř říční
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 165 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 306.1 mg
 - Draslík 633.8 mg
 - Vláknina 1098.7 mg
 - Vitamín A 1098.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ryby očistíme a stáhneme z kůže. Nakrájíme na špalíčky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme 5 minut. Scedíme a necháme okapat.
 - 
                                2
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a chvilku restujeme. Pak přidáme kousky úhoře, za občasného míchání smažíme dorůžova. Zalijeme vodou a vínem, přidáme celé šalotky, posekanou petrželku, tymián, bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme 30 minut.
 - 
                                3
Kousky ryb vyndáme, rozdělíme na talíře i se šalotkami.
 - 
                                4
Ve smetaně rozšleháme žloutky a zahustíme omáčku. Přecedíme přes cedník a přelijeme kousky úhořů.