Kančí hřbet v křenovém kabátku
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 150 g Cibule
 - 40 g Křen
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 10 g Cukr krupice
 - 10 g Olej stolní
 - 2000 g Kančí pečeně
 - 100 g Zakysaná smetana
 - 25 g Margarín
 - 300 ml Víno bílé
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Bobkový list
 - 5 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 737 mg
 - Bílkoviny 97 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 277.6 mg
 - Draslík 1603 mg
 - Vláknina 5328.2 mg
 - Vitamín A 5328.2 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.5 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kančí maso vykostíme a uložíme do chladu. Kosti a zeleninu smažíme v oleji asi 15 minut. Přidáme koření a víno a bez pokličky vaříme asi 15 minut. Přilijeme 1 l vody a zvěřinový fond pozvolna vaříme bez pokličky další 1 1/2 hodiny. Přecedíme a fond redukujeme tak dlouho, až zbude asi 500 ml. Vývar necháme zchladnout.
 - 
                                2
Špek rozmixujeme s nakrájeným křenem, pepřem a solí. Kančí hřbet potřeme směsí, přikryjeme pokličkou a uložíme na 12 hodin do chladu.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 225 °C. Hřbet pečeme na mělkém plechu 15 minut.
 - 
                                4
Zvěřinový fond z předchozího dne ohřejeme. Zbytek křenu oloupeme a najemno nastrouháme. Fond a křen pečlivě promícháme se solí, cukrem, citronovou šťávou a smetanou a odložíme stranou.
 - 
                                5
Kančí hřbet zabalíme do alobalu a necháme uležet. Vypečenou šťávu zředíme trochou zvěřinového fondu a přilijeme do vývaru. Přidáme křenovou směs, okořeníme solí a pepřem.
 - 
                                6
Maso smažíme v horkém margarínu asi 3 minuty. Osolíme a opepříme, upravíme na talíře a podáváme s omáčkou.