Marinovaný kachní špíz
Suroviny
- 600 g Kachní prsa
 - 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Zázvor celý
 - 2 kávová lžička Koření pěti vůní
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cuketa
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 12 ks Citronová tráva
 - 5 ks Česnek
 - 2.5 dl Omáčka Hoisin
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Omáčka sójová
 - 0.5 dl Víno madeira
 - 4 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1111 kcal
 - Sacharidy 213 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1065 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 190 g
 - Cholesterol 143 mg
 - Draslík 4824.9 mg
 - Vláknina 5192.2 mg
 - Vitamín A 5192.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 52.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachní prsa i s kůží omyjeme a pokrájíme zešikma na stejné hranolky.
 - 
                                2
Pokud máme citronovou trávu, tak ji očistíme a kachní hranolky na ni navlečeme. Pokud ji nemáme, použijeme jen obyčejné špejle. Maso osolíme, posypeme kmínem, opepříme citronovým pepřem a dáme do pekáčku.
 - 
                                3
V předehřáté troubě na 200 °C maso upečeme z každé strany dozlatova.
 - 
                                4
V misce si připravíme marinádu: oloupaný zázvor s česnekem drobně pokrájíme a smícháme s omáčkou Hoi-sin, sójovou omáčkou, sezamovým olejem, medem, směsí pěti koření a vínem.
 - 
                                5
Když je kůže dobře propečená, potřeme celé kousky marinádou a pečeme v troubě ještě 10 minut. Během pečení maso každé 2 minuty potíráme marinádou.
 - 
                                6
Do misky nalijeme hodně studené vody, přidáme vejce, sůl, hladkou mouku a krátce rozmícháme. Ve woku si rozpálíme olej. Omytou cuketu nakrájíme na plátky (asi 0,5 cm silné) a obalené těstíčkem je z každé strany krátce orestujeme. Usmažené dáme odkapat na papírovou utěrku.
 - 
                                7
Upečené kachní špízy vyjmeme, odložíme do misky a uchováme je teplé. Výpek zředíme zbývající marinádou s vínem a přivedeme k varu. Vaříme do doby, až nám zhoustne, pak omáčku přecedíme.
 - 
                                8
Kachní špízy dáme na talíře, pokapeme výpekem a podáváme s usmaženou cuketou.