Mušle po provensálsku
Suroviny
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 50 g Olivy černé
 - 675 g Mušle slávky
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cuketa
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 špetka Rozmarýn čerstvý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 935 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 47.3 mg
 - Draslík 872.5 mg
 - Vláknina 5179.3 mg
 - Vitamín A 5179.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Olej rozehřejeme ve woku a osmahneme v něm pokrájenou cibuli, papriku a česnek, dokud nezměknou. Přidáme špetku rozmarýnu, 1 dl vína, bobkový list a pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu, necháme povařit 15 minut.
 - 
                                2
Vmícháme rajčatový protlak, pokrájenou cuketu, olivy a cukr. Povaříme 10 minut.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu vodu, dáme očištěné a omyté mušle do pařáku a umístíme nad hladinu vody. Zalijeme zbytkem vína a posypeme pomerančovou kůrou. Pod pokličkou vaříme v páře, dokud se mušle neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené, vyhodíme.
 - 
                                4
Mušle vyjmeme a rozložíme na servírovací mísu.
 - 
                                5
Ozdobíme petrželkou a podáváme.